måndag 29 december 2014

Investeringsmisstag 2014

Traders, finansbloggare och börstwittrare är ofta bra på att berätta om sina framsteg och bra affärer (och så även jag). För 2015 tänkte jag dock istället se till vilka misstag jag vill göra upp med för att jag ska utvecklas så bra som möjligt framåt.

Utan någon inbördes ordning kommer här misstag som måste bättras. De handlar uteslutande om min korta aktieportfölj då min långsiktiga portfölj ännu håller på att byggas upp bit för bit och jag tror att jag är för tidigt ute för att fullt analysera det som gjorts där än på några år.

  • Mer hjärta än hjärna vid korta affärer
    • Att bli kär i en aktie är alltid en enkel resa till missad vinst. Så fort hjärtat får säga sin talan börjar man förhandla med att en motgång är temporär eller att det kommer vända. Får hjärnan istället styra så ska en affär som motvisar din plan säljas. 
  • Snitta aldrig ner, endast upp
    • Att snitta ner är att försöka fånga en fallande kniv. Följdköp ska endast ske när en trend visat styrka och att den signal som ledde till första köpet stärkts. 
  • Långa affärer ska hålla i den långa portföljen
    • Ett köp i den korta portföljen ska ha en tydlig riktning och strategi vid givna signaler
  • Dokumentera utgång och lär av den
    • För varje affär som är genomförd, utvärdera vad som hände och varför.
  • Ingen annan än jag bestämmer vad jag köper
    • Analytiker, tipsare, bloggare och twittrare vet alla vad som ska köpas och säljas och när. Ignorera. Ignorera. Ignorera. Egen analys går före allt.
  • Stor nog omsättning för att kunna sälja när det behövs
    • Aktier med låg omsättning kan ha stora rörelser men också vara mycket svåra att hitta säljare på. En inlåst vinst är inte ofta så stor som den ser ut.

Har du själv några misstag du gjort under 2014 som du vill undvika under 2015? Kommentera nedan eller hör av dig till mig via twitter (@pmkarlsson)!

fredag 26 december 2014

Pensionssparande

Många diskussioner med vänner om hur man ska spara inför pension och tänkte lufta lite hur jag tänker och gör.

Personligen har jag inga problem med att lita på vad jag gör med mina pengar så jag vill ha maximal möjlighet att påverka mitt sparande och investerande utan inlåsningseffekt. Mitt val föll därför på Aktieinvest.

Aktieinvest har tre starka kort som talar för just dem när det handlar om långsiktig investering. Genom att använda deras automatiserade system för månadssparande dras och handlas automatiskt aktier vid ett givet tillfälle varje månad för ett lågt courtage. Vill man ha hjälp med att välja aktier kan man använda någon av de färdiga portföljer som erbjuds av Aktiespararna. På tal om Aktiespararna så får medlemmar i organisationen lägre courtage och ett medlemskap kan här betala sig i sig självt.

I aktier man äger erbjuds sedan courtagefri återinvestering av utdelning som tillsammans med andelsorder gör att man kan få in hela utdelningssumman i nya aktier utan något jobb.

Allt som allt så erbjuds ett enkelt sätt att månadsspara, även mindre summor, hjälp med vad som ska köpas och en morot för att behålla sina innehav.

Rakt igenom, ett väldigt starkt erbjudande för ett långsiktigt sparande enligt mig.

Storlek på post vid köp baserat på TA

Mitt regelverk för ett TA köp är väldigt enkla. Inköp i tre vågor och alltid aktiv stop loss. Stop loss är i första vågen tight, i andra vågen något mer avslappnad och i tredje vågen igen tight.

När jag handlar rent på TA så köper jag oftast in mig i tre olika vågor. Första köpet på 2% av värdet av min korta portfölj, andra köpet för att lyfta innehavet till 5% och slutligen ett sista för att lyfta innehavet till 10%.

  1. Första köpet - 2% Köpet sätts så att innehavet landar på 2% av det totala värdet av min korta portfölj. Direkt efter att köpet gått igenom sätts en tight glidande stop loss som kommer att minimera min utgift fort ifall mitt antagande varit fel. 
  2. Andra köpet - 5% När riktningen visat sig stämma och jag har en mindre vinst jag kan stänga in med en stop loss, ökar jag till 5%. Ofta är detta när mitt innehav nu ligger minst ett par procent upp. 
  3. Tredje köpet - 10% När ett innehav passerat 5% upp och momentum fortfarande är i ryggen ökar jag till 10% och samtidigt sätter stop loss igen, väldigt tight. 

Varför två, fem och tio procent kan man fråga sig. Min anledning är att 2% är en skälig risk på ren TA för att få mitt antagande bekräftat. Med glidande stop loss låser jag sedan in vinst konstant och kan på detta sätt kontrollera min risk.